Lego Technics 42009

I efteråret 2013 sendte Lego en mobilkran på markedet. Det var, på daværende tidspunkt, den største model fra Lego Technics.

I forbindelse med at jeg samlede modellen, skrev jeg en anmeldelse til Byggepladens medlemsblad.

 

 

I 1977 sendte Lego de første Technics set på gaden, heriblandt en traktor og en helikopter. Året efter kom den første mobilkran (model 855) og den bestod af 512 elementer.

Siden da, er der kommet flere udgaver af mobilkranen. Fælles for modellerne er, at de altid overgår den forrige model i størrelse og kompleksitet. Således også nyeste model 42009 Mobilkran II, som kom på markedet i 2013 og som er den hidtil største Lego Technic model med over 2500 dele. Modellen er en opdatering af mobilkranen fra 2005 (model 8421).

Af Technic designernes blogs, fremgår det, at motivationen for denne udgave af en mobilkran var, at modellen fra 2005 skulle bygges, så mest muligt blev styret af Power Functions og det er lykkes. Det eneste der gøres manuelt, er at få kranvognen til at køre og få hjulene og kranhuset til at dreje. Resten af funktionerne, styres via en form for gearkasse, fra kranhuset.

Når man åbner den store æske, som modellen kommer i, ligger der 24 plastposer, fordelt på 15 poser som bruges til at lave undervognen, 5 poser som bruges til at lave kranhuset, med al styring og 4 poser som indeholder elementerne til selve kranarmen. For at samle modellen, skal man igennem 6 hæfter – de tre til undervognen, 2 til kranhuset og det sidste hæfte til kranarmen.

Modellen er kompliceret og det tog denne anmelder 10 timer at samle den. Der er ikke mange trivielle gentagelser.

Den samlede model har fire funktioner, som fungerer glimrende:

  • Kranspil med krog
  • Bevægelige støtteben
  • En kranarm der kan hæves og sænkes
  • En kranarm der kan trækkes ud og ind.

Når modellen er samlet, er kranen 57 cm lang og når kranen er skudt helt ud, er højden 77 cm.

Modellen koster 1600 kroner.

Lego har, de sidste år, lavet nogle af deres tidligere Technic modeller i nye fjernstyrede udgaver, således kommer der en Volvo bulldozer 42030 til efteråret, en opgradering af bulldozeren 8265. Så mon ikke også at der inden for de næste år kommer en fjernstyret mobilkran.