Litteratur

En god måde at slappe af på, er med en god bog. Jeg har de sidste år været på bogmesse i Forum/Bella Center for at gøre nogle gode køb. Jeg køber de gode tilbud for, på den måde, at stifte bekendtskab med nye forfattere.
Det er hovedsageligt krimier og thrillere der har min interesse. Jeg har kort listet mine ynglingsforfattere.

Tom Clancy blandt andet Jagten på røde oktober, Dødens Karteller, Æresgæld og På Præsidentens Ordre. Tom skriver hovedsageligt storpolitiske thrillere og altid med et amerikansk patriotisk udgangspunkt. Bøgerne kan læses hver for sig, men den største læse oplevelse får man ved at læse dem i kronologisk orden, idet hovedpersonerne går igen og udvikler sig. Eksempelvis går Jack Ryan fra at være kender af international politik ved de store universiteter, til at blive Amerikas præsident. De seneste bøger fra Tom Clancy, har haft Jack Ryans søn – Jack Ryan Jr. – som hovedperson. Desværre døde Tom i 2014, så spørgsmålet er, hvor mange flere bøger, der kommer. Ganske vist blev de sidste mange bøger skrevet med co-forfattere, men om de kan skrive videre på Toms univers, er spørgsmålet.

Ken Follett blandt andet Jordens Søjler, Uendelige Verden og så de tyndere bøger som Nålens Øje, Operation Allike og Nøglen Til Rebecca. De tre sidste er alle bøger der foregår under anden verdenskrig, men han har også skrevet om andre emner. Hvad sker der f.eks. hvis en gal videnskabsmand får fat i et livsensfarligt virus (Sneet inde). Ken Follett har også skrevet trilogien om det 20. århundredes historie, set gennem 5 familiers øjne. I 2010 kom første bind – Giganternes Fald – om tiden omkring den russiske revolution og første verdenskrig. I 2012 kom andet bind – Verdens vinter. Den tager udgangspunkt i perioden tiden op til og under anden verdenskrig. Hovedpersonerne i andet bind er børnene af hovedpersonerne fra Giganternes Fald. I 2014 kom tredje og sidste bind – På Kanten af Evigheden. Sidste bind omhandler tiden mellem Berlinmuren opførsel og nedrivning.

Jan Guillou blandt andet Ondskab og Hamilton serien. Hamilton serien består af 11 enkeltstående bøger der kan læses hver for sig, men igen, hvis man skal have hele hovedpersonernes udvikling med, skal man læse bøgerne i kronologisk rækkefølge. Jeg startede med bind 11 – Madam Terror – og der var så mange henvisninger til tidligere episoder i Hamiltons liv, at jeg blev nysgerrig. Bogen kan sagtens læses og nydes, men det giver lige det ekstra krydderi, at man har hele historien med.

Stieg Larsson Mænd er hader kvinder, Pigen der legede med ilden og Luftkastellet der blev sprængt. Tre mammut bøger, som har de samme hovedpersoner men den første kan læses for sig selv, er de to sidste sammenhængende.

Chris Carter – Blandt andet Krucifiks morderen, Bødlen og Stalkeren. Chris Carter har arbejdet som kriminalpsykolog og har haft sin daglige gang blandt seriemordere med livstidsdomme. Hans bøger bærer tydeligt præg af dette, da de, på uhyggelig vis, beskriver hvor afstumpede folk kan være. I Chris’s bøger, har jeg for første gang oplevet hvor grum en bog kan være. Der har været mange bøger, hvor jeg lige skulle have det næste kapitel med, fordi det var spændende at følge med i historien og personerne, men i Chris’s tilfælde læste jeg videre, fordi det simpelthen ikke kunne være rigtigt, at det skulle slutte så grumt. Det er ikke pænt af en forfatter at slutte et kapitel med en hviskende stemme der siger “du glemte at kigge under sengen”. Kvinden havde jo i hele kapitlet været lejligheden rundt, for at få sin fornemmelse bekræftet, nemlig at hun følte at der var andre i lejligheden. Og hun havde ikke fundet nogen.

 

  • Tom Clancy