Lego Technic 42080 – Skovmaskine

Anmeldelse af 42080 Forest Machine

Dette er en anmeldelse af Lego Technic model 42080 Forest Machine, eller på dansk: skovmaskine.

Modellen er sendt på markedet i august 2018, som den ene af de 4 store modeller dette efterår. Modellen er med både Power Functions og Pneumatic system V2 elementer og den består af 1.003 dele.

Indpakning.

Modellen leveres i en æske med dimensionerne B*H*D: 475*375*64 mm.

Forsiden er præget af et billede af hovedmodellen. Til venstre er angivet modelnummer, modeltitel og hvilken aldersgruppe denne model henvender sig til. Til højre er vist hvilke Power Functions og Pneumatic system elementer der indgår.

Bagsiden er delt midt over i to: øverst vises hovedmodellen fra siden og nederst vises B-modellen set skråt oppefra. Billedet af hovedmodellen er suppleret med 4 mindre billeder, som viser de funktioner der er på modellen: to billeder viser hvordan griber og sav fungerer, et billede viser hvordan styrehus og savaggregat kan rotere 270° og det sidste billede viser, hvordan hele forvognen drejes. Billedet af B-modellen er suppleret med tre mindre billeder: et der viser hvordan forvognen drejes, et der viser hvordan den motoriserede og pneumatiske kran virker og det sidste billede, der viser hvordan selve grabben fungerer.

Æskens indhold består af i alt 9 poser, som er nummereret fra 1 til 3. Disse numre refererer til de 3 delelementer, som modellen består af – se længere nede. De ikke nummererede poser indeholder en batteriboks og 16 pneumatikslanger.

Derudover er den en byggevejledning på 208 sider og et ark med 16 klistermærker.

Funktioner og nye elementer.

Modellen har to funktioner, der er styret af pneumatik:

 • Et grab, som bruges til at gribe omkring de enkelte træstammer
 • En kran, som bruges til at hæve og sænke savværket.

De to pneumatik elementer som fordeler luften mellem de to funktioner er nye, ligesom de gule holdere på kranarmen er det.

Byggevejledningen.

Byggevejledningen er på 208 sider, hvoraf betjeningsvejledningen i hvordan skovmaskinen fungerer, fylder 4 sider.

Generelt er vejledningen nem at gå til og de steder hvor man skal være særlig opmærksom, er der brugt gule cirkler til at markere dette. De steder hvor det kræver en del præcision, er der vist en forstørret tegning for at tydeliggøre placeringen af de enkelte elementer.

Samling.

Som nævnt tidligere, indeholder æsken 9 poser, som er nummereret fra 1 til 3. Disse henviser til de 3 delelementer som modellen består af. Delene samles hver for sig og bygges efterhånden sammen.

De 3 delelementer er:

1: Førervogn med styrehus og pneumatik styring til kran og grab/sav

2: Motorvogn med pneumatikpumpe og 8 hjul

3: Kran og grab/sav.

Selve samlingen foregår uden de store problemer og der er meget få gentagelser. Det eneste sted jeg stødte på lidt udfordringer, var i forbindelse med billede 260, hvor pneumatikslangen fra førerhuset skal samles med luftpumpen på bagdelen af maskinen. Slangen skal ind gennem en holder, som sidder bag den sorte afskærmning (del 6133246). Selvom motorhjelmen kan åbnes, var der ikke nok plads til mig, og jeg måtte derfor afmontere den sorte afskærmning – det var dog ikke det store problem.

Del 3 starter med, at der skal monteres 2 pneumatikslanger på styrehuset. Netop fordi styrehuset kan drejes, er dette en nem opgave.

Detaljerne.

Når modellen er samlet, har man en skovmaskine, der, fordi tre af hjulparrene er frit ophængt, kan køre i ujævnt terræn. Styrehuset er roterbart og maskinen kan derfor arbejder i en vinkel af 270°. Længden af styrehuset gør, at det ikke kan rotere 360°. Der er følgende detaljer:

 • Motorhjelm der kan åbnes, så det er nemt at komme til batteriboksen.
 • Udstødningsrør på toppen af motorhjelmen
 • Roterende orange lygter på toppen af motorhjelmen
 • Værktøjskasse
 • Skovl
 • Økse
 • En savbuk med et stykke træ og en motorsav
 • Projektører på kran
 • Førerhus med to styrepinde, et gult kaffekrus og en blå termokande
 • To træstammer

Tidsforbrug.

I nedenstående skema er angivet hvor lang tid det har taget mig at bygge modellen. Tiderne er vejledende og kan variere fra bygger til bygger.

Delelement Antal poser Samletid for delelement Samlet tid
Førervogn 2 1 time og 28 minutter 1 t 28 m
Motorvogn 3 1 time og 34 minutter 3 t 02 m
Kran og grab/sav 2 1 time og 27 minutter 4 t 29 m

Diverse.

Når modellen er samlet og man begynder at arbejde med den (for man leger jo ikke med den når man har passeret de 48 J), så er der nogle ting der bemærkes:

 • De to funktioner der er pneumatikstyret, kan ikke betjenes samtidig. Hvis kranen kører op eller ned, er det ikke muligt at åbne for grabben.
 • Når man drejer køretøjet i max position, har nogle af baghjulene svært ved at følge med, det er som om de ikke drejer rundt, men mere bliver trukket med.
 • Når styrehuset med savværk drejes ud til en af yderpositionerne, får hele køretøjet slagside og det hælder til den side, hvor savværket er. Hvis man så samtidig kører skovmaskinen fremad og drejer til den side, hvor savværket hænger, så slipper det hjul på hjulpar to, som sidder på modsatte side, vejgrebet. Hjulpar to er så også det hjulpar, som ikke er løst monteret.
 • Styretøjet som får køretøjet til at dreje, går meget trægt. Det er set bedre på andre Technic modeller, f.eks. frontloader 8265.
 • Farvesammensætningen er lidt spøjs synes jeg. Det er en skov maskine og derfor passer det fint med de to grønne farver, men at sav armen er hvid, skurrer lidt. Hvorfor kunne den ikke også være i grøn?
 • Til den positive side skal det nævnes, at dette er en model, hvor pneumatikken kører jævnt. Når kranen med det tunge savaggregat på sænkes, så foregår det i en glidende bevægelse. Ikke noget med at kranen bare falder ned.
 • Når motoren kører for at pumpe luft i systemet, så ryster hele bagvognen. Jeg har set nogle anmeldelser af skovmaskinen, hvor dette pointeres som noget negativt. Jeg opfatter det positivt, da det, i min optik, giver indtryk af, at dette er en maskine med mange kræfter.

Konklusion.

For nogle år siden, ville en model med lidt over 1.000 dele være en almindelig model, men med det vokseværk Technic modellerne har fået, er dette ”blot” en mellemmodel. Set i det lys, så er den faktisk fin. Jeg har ikke en skovmaskine i min Technic samling, så for mig, er dette en god intro til skovens maskiner og jeg synes, at den er pengene værd.

Aldersgruppen for modellen er 10-16 år og det passer nok. Efter 4½ times ukompliceret samling haves en model der virker.

De skønhedspletter jeg har nævnt under ”Diverse”, er ikke nogle, der forstyrrer det samlede billede af en brugbar model.