Jesper Stein – Papa

Titel: Papa

Serie: Axel Steen (5)

Forfatter: Jesper Stein

Genre: Kriminalroman

Forlag: Politiken

Udgivet: 2017

Antal sider: 411

 

Den albanske mafiahåndlanger Bashkim står på et hotel i Berlin ansigt til ansigt med en temmelig frygtindgydende dansk gangster. Under mødet bliver Bashkims medhjælper, en ligeså hårdkogt fætter, sat effektivt på plads af danskerens medhjælper og danskeren og hans medhjælper har derved fået sig et par bitre modstandere. Narko og penge skifter hænder og der bliver aftalt en ny handel med våben – sælgeren er den frygtede russiske mafiaboss Papa og køberen er colombianske FARC.

I København bliver 143 bankbokse tømt i en kælder ved Nørreport. Axels tidligere kollega vicepolitikommisær Vicki Thomsen skal  opklare sagen, men hun får det ikke nemt. Hun modarbejdes fra første færd af sine mandlige kolleger i Røveri og senere kommer hun tæt på Axel Steens chef Jens Jessen, hvis opførsel ikke gør arbejdet for Vicki nemmere. Ingen ved rigtigt hvad boksene helt nøjagtigt indeholdt, men da der pludselig dukker russiske kriminelle op i det Københavnske, står det hurtigt klart, at de nok er andet end kærestebreve og huslejekontrakter.

Axel Steen er i Amsterdam som undercoveragent, hvor han infiltrerer de kriminelle miljøer. Han er den barske og hårdkogte gangster som gør forretninger med de slemme drenge, men da han forelsker sig i en af de kriminelles søster, begynder han at miste fokus.

I bogens første del kører Axel Steens undercoverarbejde i Amsterdam sideløbende med bokstyveriet i København. I bogens anden del kommer Axel til København og trådene begynder så småt at samles på en meget interessant måde. Vicki støder flere gange på problemer og ønsker brændende at Axel kan hjælpe hende, hvorfor hun ringer og sms’er Axel uden at vide hvor han er og hvad han laver. Axel arbejder for PET og deres amerikanske søsterorganisation og arbejdet i efterretningstjenestens sag gør, at det er svært at vide hvem der er ven og hvem der er fjende og om der i det hele tager er nogen, man kan stole på. Det heldige for Axel Steen er så, at han generelt kun stoler på sig selv.

Axel Steen og hans chef Jens Jessen har ikke det mest kammeratlige forhold og det bliver ikke bedre i Papa, hvor Jens Jessen skruer bissen på overfor Cecilie Lind og truer med at få tvangsfjernet deres fælles barn. Da Axel hører om dette, kommer det til et opgør mellem Jens og Axel, et opgør hvor Jens truer med at smadre Axels fremtid.

 

Papa er en rå krimi om at flygte fra sig selv og blive en anden, om umulig kærlighed og om fædre og svigt, der får fatale konsekvenser.

Denne bog kan læses som en enkeltstående krimi, men hvis man skal have mest muligt ud af den, kræver det, at de 4 foregående bøger i serien er læst. Selve de to sager kan godt stå alene, men Axel Steens, Jens Jessens og Cecilie Linds privatliv spiller en ikke uvæsentlig rolle i Papa og her får man mest ud af det, hvis man har læst de forrige først.

 

Papa er, ligesom forgængeren Aisha, vanvittig spændende og en rigtig page-turner.

Papa får 5 ud af 5 stjerner.

Og så må Jesper Stein godt snart komme med nummer 6 i serien, for nu har jeg altså abstinenser.