Inger Gammelgaard Madsen – Blå Iris

Titel: Blå Iris

Serie: Roland Benito/Anne Larsen (11)

Forfatter: Inger Gammelgaard Madsen

Genre: Kriminalroman

Forlag: Farfalla

Udgivet: 2018

Antal sider: 390

 

En teenagepige findes død på bunden af en tilfrosset robåd ved Norsminde Fjord. Den afdøde er Iris Bøgh Lykkegaard fra Malling. Hun har været forsvundet siden en bytur i Aarhus, hvor hun, sammen med nogle veninder, fejrede sin 16 års fødselsdag. På isen over den døde pige, ligger der blå iris – en blomst som passer meget godt til Iris’s særligt smukke, blå øjne.

Roland Benito er tilbage hos Østjyllands Politi som ny politikommissær og han bliver sat sammen med et hold efterforskere, som ikke er overvejende venligt stemt overfor ham. Hans tid som efterforsker hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed har ikke gavnet hans renommé. Særligt bliver forholdet til kollegaen Isabella en prøvelse, da hendes mand er blevet invalid og fængslet som følge af Roland’s tid hos DUP.

Efterhånden som efterforskningen skrider frem, viser det sig, at Iris ikke var den uskyldige pige, som alle ellers gerne vil give indtryk af at hun var. Tværtimod. Hun dyrkede det ekstreme på flere områder.

Som sædvanligt med bøgerne om Roland Benito og Anne Larsen, er der et gennemgående tema som ligger til grund for forbrydelsen og opklaringen af denne. I Blå iris er temaet mobning blandt unge mennesker. Iris var leder af en gruppe kaldet Slænget og fælles for Slængets medlemmer er, at de alle er elever på Askholt Privatskole. Da Iris dør, overtager hendes bedste veninde Mira rollen som leder og det er Mira der bestemmer hvilke prøver eventuelle nye medlemmer skal igennem. Mira er ikke meget bedre end Iris, så Slænget bliver stadig styret hårdt og brutalt. Men Mira har også skeletter i skabet og efterhånden som efterforskningen af mordet på Iris skrider frem, bliver disse skeletter sværere og sværere at holde skjulte.

Rolands barnebarn Marianna holdes udenfor fællesskabet på den skole hvor hun går. Da hun gennem en veninde bliver præsenteret for Slænget, prøver hun at blive optaget. Ganske vist går hun ikke på Askholt Privatskole, men fordi hun er barnebarn af efterforskningslederen på Iris drabet, får hun lov at være med. Marianna kommer til at gøre ting, som hun ikke tror bliver opdaget – sådan er det jo med teenagere – men da Roland får nys om det, kommer konflikten.

Anne Larsen arbejder for TV2 Østjylland på en række indslag om mobning. I den forbindelse involveres hun i efterforskningen – eller involveres er måske så meget sagt. I vanlig Anne Larsen stil blander hun sig, da hendes research falder over en Facebook gruppe som har til formål at mobbe. Da Anne opdager, at Rolands barnebarn Marianna er en del af denne Facebook gruppe, henvender hun sig til Roland og pludselig står han i et svært dilemma.

På en skala fra 1 – 5 får den 5. Det gør den, fordi den på en spændende måde, fortæller om mobning via de sociale medier og hvor hurtigt det kan gå, når en Facebook bruger skriver noget, som der ikke er hold i, men som medfører at alle tror på det.

Eneste anke mod denne bog er, at der på side 292 henvises til en portugisisk fodboldspiller ved navn Rolando – det skulle vist være Ronaldo 🙂