Camilla Grebe – Når isen brister

Titel: Når isen brister

Serie: Peter Lindgren/Hanne Lagerlind (1)

Forfatter: Camille Grebe

Genre: Kriminalroman

Forlag: Lindhardt & Ringhof

Udgivet: 2016

Camilla Grebe har tidligere skrevet krimier med sin søster Åsa Träff, men er nu gået solo og debuterer med Når isen brister. Og hvilken debut.

En ung kvinde findes halshugget i en mondæn villa i en forstad til Stockholm. Ejeren af villaen er en kendt direktør i en stor tøjkæde. Han er som sunket i jorden. Den unge butiksassistent Emma er ved at gå til af bekymring. Hun har haft en hemmelig romance med direktøren, som også er hendes øverste chef og nu har hun ikke hørt fra ham i et stykke tid. Faktisk har hun ikke hørt fra ham siden den dag de forlovede sig og hun fik en meget dyr forlovelsesring.

Politiet aner en sammenhæng mellem dette bestialske mord og et ti år gammelt, uopklaret mord, hvor en ung mand var blevet halshugget. Dengang fik politiet hjælp af adfærdspsykologen Hanne Lagerlind og hun tilkaldes derfor igen for at hjælpe.

Efterforsker hos kriminalpolitiet Peter Lindgren sættes på sagen. Sammen skal Peter og Hanne finde svar på sagen. Deres samarbejde kompliceres af, at de har en smertelig forhistorie sammen.

Krimien er bygget op omkring de tre personer: Emma, Peter og Hanne. Kapitlerne bliver fortalt i jeg perspektiv, dvs. vi er altid inden i den person, som er kapitlets hovedperson. Når det er Emma der er hovedperson, så oplever vi verden gennem Emma’s øjne. Denne skrivestil gør historien mere nærværende og jeg sad flere gange og tog mig selv i at ville springe nogle kapitler over, for nu ville jeg have hele Hannes historie i stedet for at følge opklaringen.

Emma’s historie bliver fortalt fra det øjeblik hvor hun møder direktøren i butikken og de indleder deres forhold og frem til nutiden.

Peter og Hanne’s historie bliver fortalt i nutiden mens de arbejder på at opklare mordet, men vi får som læser løbende rullet deres (fælles) fortid op. Peter er en mand der har et forlist forhold bag sig og en søn, som han ikke ser. Generelt virker han som en mand, der ikke vil tage ansvar. Det irriterer ham lidt en gang i mellem, men så er det heller ikke værre.

Hanne lever sammen med Owe i et kærlighedsløst forhold. De har begge haft forhold ved siden af, mens de har boet sammen. Hanne har begyndende demens og Owe er sikker på, at hun ikke kan klare sig uden ham og han holder hende nede med psykisk terror. Han bliver derfor helt ude af den, da hun endelig vælger at forlade ham.

Som sagt er denne krimi Camilla Grebe’s solo debut og den er god. Personskildringen er god med lige dele arbejdsliv og privatliv. Faktisk er personskildringerne så gode, at jeg, alene på baggrund af Peter og Hannes historie, glæder mig til efterfølgeren.

Jeg vil give Når isen brister 4 ud af 5 stjerner.